DENK denkt aan ondernemers

Kredietverlening MKB in Nederland verloopt stroef, aldus DENK-Kamerlid Öztürk. Uit een studie van De Nederlandsche Bank blijkt dat 45 procent van de MKB-kredietaanvragen door banken wordt afgewezen. Geen financiering betekent: geen banen, geen stageplekken, geen groei. Dat kan en moet anders.Kredietunies kunnen een rol spelen bij het terugdringen van het afwijzingspercentage. Nog mooier: als de slagkracht van deze unies vergroot kan worden door het aanbrengen van een hefboom op de kredieten van de kredietunies. En banken zo dwingend mogelijk aan te moedigen mee te financieren.

Een voorbeeld: stel een hefboom met een factor 2. Een kredietunie leent een bedrijf 100.000 euro, de bank doet daar dan 200.000 euro bovenop. Op die manier wordt de 500 miljoen van Mulder en Nijboer (zij zijn de initiatiefnemers tot het instellen van een kredietunie) in één klap 1,5 miljard! Als banken zien dat het werkt, gaan ze voor een factor 5 meefinancieren. Dan wordt de 500 miljoen van Mulder en Nijboer ineens 3 miljard! Het MKB kan en wordt dan echt de motor van de Nederlandse economie.