DENK: “Regering moet relschoppers deradicaliseren”

De rellen van 16 december voor het gemeentehuis van Geldermalsen zijn geen incident. Eerdere ongeregeldheden in Purmerend en Den Haag tonen aan dat er sprake is van een structureel probleem. Wanneer raadsleden en burgemeesters bedreigd worden en relschoppers dranghekken omverwerpen waardoor de politie zelfs waarschuwingsschoten moet aflossen, moet de regering onder ogen zien dat er stevige maatregelen moeten worden genomen om deze relschoppers te ‘deradicaliseren’.

Politiek leider Tunahan Kuzu van DENK: “de regering moet een deradicaliseringsprogramma ontwikkelen voor deze radicale extremisten. Extra waakzaamheid is nodig om de lokale besluitvorming niet te laten verstoren of te ondermijnen door deze radicale extremisten”.

DENK constateert dat de rellen rond de komst van het AZC in Geldermalsen geen incident zijn, omdat raadsleden in bijvoorbeeld Purmerend en Den Haag ook worden bedreigd. In deze steden is er ook ophef en weerstand bij de toewijzing van een asielzoekerscentrum in die gemeente. DENK vindt dat Nederland ruimhartig moet omgaan met het opvangen van mensen in nood en pleit al langer voor een eerlijke verdeling in Europa, maar ook in Nederland. “Het kan niet zo zijn dat gemeenten als Blaricum en Wassenaar de dans ontspringen en Geldermalsen 1500 asielzoekers moet opvangen”, aldus Kuzu.

Om die reden heeft Kamerlid Öztürk in het debat over preventie radicalisering een motie hierover ingediend (klik op deze link voor Motie Geldermalsen).