DENK wil compensatiefonds voor bewoners risicogebieden Groningen

Geen excuses maar rechtvaardige tegemoetkoming

DENK wil een compensatiefonds voor de bewoners in Groningen die in de risicogebieden wonen. Jaarlijks moet 10% van de gasbaten in het compensatiefonds worden ingebracht. Na vijf jaar zit er ongeveer 4 miljard euro in het fonds. Daar kun je veel mee doen. Kamerlid Öztürk dient daarvoor vandaag een motie in.

Öztürk: “DENK staat voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Wij vinden het gedraai om de gaskraan heen onrechtvaardig. De gaskraan een beetje minder dichtdraaien lost de problemen niet op. De aardbevingen zullen blijven komen. Daar zijn alle experts het over eens. Ik vind dat kiezersbedrog.”

DENK wil een structurele oplossing waarbij bewoners weer perspectief krijgen. In haar eerder gepresenteerde plan ‘Over veiligheid polder je niet!’ beschrijft DENK het alternatief: bewoners uit het risicogebied volledig uitkopen en van het risicogebied een natuurgebied maken. Met het compensatiefonds kan de uitkoop van de bewoners en de aanleg van het natuurgebied gefinancierd worden. Ook zal de NAM een evenredige bijdrage moeten leveren.

“Ons plan is rigoureus. Ik begrijp heel goed dat het pijn doet om te verhuizen uit je vertrouwde omgeving. Maar de huidige politiek moet ophouden met haar uitzichtloze geklets. Het is mooi dat er excuses gemaakt zijn, maar we moeten echt over de brug komen met structurele oplossingen. Met het compensatiefonds zetten we een concrete eerste stap in de goede richting,” aldus Özturk.