Kuzu bij de ‘Algemene Politieke Beschouwingen 2015’

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu bracht een zeer treffende boodschap tijdens de APB. Bekijk de volledige speech en laat je inspireren door het nieuwe geluid in de Tweede Kamer. Een aantal punten uit de speech:

  • De begroting typeert zich als een fopspeenbegroting, want de mensen die het ’t moeilijkst hebben en veel geleden hebben tijdens de economische crisis, krijgen er niets bij.
  • Nederland verhardt, verrechtst en verruwt maar niemand is meer Nederlander dan een ander. Wij zijn allemaal Nederlanders en Nederland is van ons allemaal. Wen daar maar aan!
  • Wij roepen alle politieke partijen én het Kabinet op, om een goede afspiegeling van de samenleving te zijn. Weg met de Hoge Heren in Den Haag. Ook de gewone mannen en vrouwen moeten in de politiek.
  • Mensen van vlees en bloed zouden heel anders met het vluchtelingendrama omgaan. Dat drama is de grootste uitdaging waar we in Europa nu voor staan. Wat ons bij het vluchtelingenvraagstuk het meest stoort, is het egoïsme en de dubbele moraal. Het Kabinet speelt ‘kiekeboe’ met vluchtelingen.
  • Wij vinden het Kabinet Rutte-Asscher een klasje zonder uitblinkers. We willen ze ook verbeterpunten meegeven, zodat ze hun cijfer op kunnen halen. Een legendarisch moment dat je zeker gezien moet hebben!
  • En dan het cijfer voor DENK. Wij laten dat graag aan jullie over en één ding is zeker.. Het geluid dat ongehoord is in de Tweede Kamer is het geluid dat wij met de beweging van DENKers zullen laten blijven horen!

Bekijk de volledige bijdrage hieronder in film en speech hieronder. Absoluut het kijken waard!

2013 was een jaar van pijn.
2014 was een jaar van pijn.
2015 was een jaar van pijn.

En nu gaat het Kabinet een jaar voor de verkiezingen opeens voor Sinterklaas spelen. Dat is onderdeel van het Haagse spel. Maar burgers trappen daar niet meer in. Burgers zijn de politieke spelletjes zat. Het Kabinet is een soort uitgetelde smartphone: de accu is leeg en moet voortdurend aan de voeding.

Deze begroting laat zich het beste typeren als fopspeenbegroting. Het Kabinet zet in op koopkrachtherstel. Iedereen een plusje. Iedereen een fopspeen. Een plus voor de hoge inkomens van de VVD. Een plus voor de middeninkomens van de PvdA. Nemen kiezers met die fopspeen genoegen? Zetten ze voor een plusje hun jarenlange onvrede aan de kant? Gaat die fopspeen er misschien direct na de verkiezingen weer uit?

En waarom krijgen minima er niets bij? De PvdA voert een rechtse koers en laat de minima links liggen! De mensen die het het moeilijkst hebben en die ook in de afgelopen jaren flink de pijn hebben gevoeld van de economische crisis, krijgen er niets bij.

Politici zijn volksvertegenwoordigers. Maar de kloof tussen de burger en de politiek wordt steeds groter. Daardoor daalt het vertrouwen in de politiek. En slinkt het vertrouwen in de democratische rechtsstaat.

Nederland verhardt, verrechtst en verruwt. Van het 10-puntenplan van Geert Wilders uit 2004, zijn bijna alle punten door andere politieke partijen overgenomen. Geert Wilders is een xenofobe herder en de andere partijen lopen als makke schaapjes achter hem aan. Waar gaat de kudde naartoe? Naar een weide waar alleen witte schaapjes welkom zijn? Een weide waar zwarte schaapjes worden buitengesloten?

Daar zitten ze met zijn allen in vak X: de xenofoben van de PVV. Treurig, treurig hoe zij de politiek met hun xenofobe praatjes besmetten. In politiek Den Haag lopen we achter op de werkelijkheid van de samenleving. Politiek Den Haag blijft krampachtig over integratie spreken. Maar integratie zou helemaal geen issue meer moeten zijn. Mensen die hier opgegroeid zijn, hoeven helemaal niet te integreren. Die zijn gewoon Nederlander. Niemand is meer Nederlander dan een ander. Wij zijn allemaal Nederlanders en Nederland is van ons allemaal. Wen daar maar aan!

Voorzitter, van Vak X naar de rest van de Kamer. Kijk ons hier met zijn allen zitten. Zijn wij een goede afspiegeling van de samenleving? Zitten hier niet teveel academici? Mensen die niet vanuit de praktijk denken maar vanuit de theorie. Mensen die de wereld kennen van onderzoeksrapporten in plaats van rechtstreeks vanuit de straat. Zitten hier niet te weinig vrouwen? Nederland heeft nog nooit een vrouw als Premier gehad, als Minister van Financiën of als Minister van Buitenlandse Zaken gehad. Het moge duidelijk zijn: Mark Rutte kiest vooral voor mannen.

Kijk ze daar eens zitten in Vak K! Totaal kleurloos. De enige kleur die een aantal nog hebben zijn de laatste resten van de zomerzon. En dan zeggen ze dat er in de Kamer genoeg kleur zit. Maar dan kijk ik rechts van mij: aan die kant HELEMAAL NIETS.

Aan de linkerkant zitten ze wel.

Maar die laten zich door de gevestigde partijen als lokaas gebruiken om kiezers te trekken. En als ze na de verkiezingen moeten opkomen voor de mensen die hen hebben gekozen, dan geven ze niet thuis.

Wij van DENK roepen alle politieke partijen én het Kabinet op, om een goede afspiegeling van de samenleving te zijn. Weg met de Hoge Heren in Den Haag. Ook de gewone mannen en vrouwen moeten in de politiek. Geen grauwe technocratische bestuurders, maar mensen van vlees en bloed.

Voorzitter, mensen van vlees en bloed zouden heel anders met het vluchtelingendrama omgaan. Dat drama is de grootste uitdaging waar we in Europa nu voor staan. Wat ons bij het vluchtelingenvraagstuk het meest stoort, is het egoïsme en de dubbele moraal. Het Kabinet speelt Kiekeboe met vluchtelingen. Vlucht niet weg voor het vluchtelingenprobleem!

Terwijl het volk in grote meerderheid roept om actie en barmhartigheid, wijst de regering naar de EU en naar de regio. Terwijl het volk asielzoekers in huis wil nemen en massaal spullen aan het COA geeft, zegt het Kabinet MINDER, MINDER, MINDER. Wij van DENK zeggen onvoorwaardelijk MEER, MEER, MEER. En de realiteit róépt daar ook om. Stuitend in het vluchtelingenvraagstuk is ook de dubbele moraal. De grenzen zijn open voor de vrije markt, maar de grenzen moeten dicht voor vluchtelingen.

Wel onze politieke spelletjes die arme landen instabiel maken, niet de mensen die ontheemd raken. Wel de bommen op Irak en Syrië, niet de mensen die hun leven niet veilig zijn. Wel onze slurpmultinationals die de grondstoffen roven en de lokale bevolking arm houden, niet de mensen die onvoldoende te eten hebben. Eigenlijk is dat egoïsme en die dubbele moraal typerend voor al het Kabinetsbeleid. Dat is ook logisch als je de VVD en de PvdA samen laat regeren nadat ze eerst keihard campagne tegen elkaar voerden. Het egoïsme van de VVD en de machteloosheid van de PvdA van Samsom leiden tot een sluitende begroting, maar ook tot kil en harteloos beleid.

Daarom willen wij van DENK het Kabinet graag afrekenen met een rapportcijfer. Wij vinden het Kabinet Rutte-Asscher een klasje zonder uitblinkers. We willen ze ook verbeterpunten meegeven, zodat ze hun cijfer op kunnen halen.

Allereerst Minister Dijsselbloem, de man die gisteren zo trots was op zijn koffertje. Je vraagt je wel eens af, of dat nog wel een sociaaldemocraat is. Dijsselbloem lijkt op een technocraat die het contact met het volk is verloren. Wij geven kameraad Dijsselbloem een vijfje.

Wat verwacht DENK van u? Wij verwachten dat u de banken aanpakt. Dat burgers hypotheken krijgen. Dat kleine bedrijven kredieten krijgen. Nu wordt bijna de helft van de kredietaanvragen afgewezen, omdat banken kleine kredieten niet interessant vinden. En doe meer aan de belachelijk hoge salarissen en bonussen, kameraad Dijsselbloem. Behalve bij de voedselbank. Want de voedselbank is de enige bank die een bonus verdient.

Staatssecretaris Dijkhoff willen wij prijzen voor zijn voortschrijdend inzicht over vluchtelingen. In Breda hield hij enige tijd geleden nog een harteloze toespraak, maar afgelopen tijd vond hij in het vluchtelingendebat zijn hart terug. Nu wil hij gemeenten openstellen voor vluchtelingen. Heel goed. Nu de rest van het Kabinet nog! Nu de rest van Europa nog!

Wij geven u een zesje. U bent een high potential in dit Kabinet. Wat verwacht DENK van u om dit groeipotentieel waar te maken? Concrete actie, Staatssecretaris! Laten we eindelijk regelen dat vluchtelingen tijdens hun asielprocedure kunnen studeren en werken. Dan leveren ze een bijdrage en dat is wat ze zelf ook het liefste willen. In tekortberoepen kunnen ze na een korte inwerkperiode direct aan de slag. In Nederland hebben we een tekort aan monteurs. Een groot tekort aan hoveniers.

Premier Rutte krijgt van DENK een 3. Hij komt zijn beloftes niet na. Hij staat ver van het land af. Hij geeft les op een school in een volksbuurt, maar van dat volk steekt hij veels te weinig op. De premier is iemand die vastzit in zijn liberaal-kapitalistische wereldbeeld. Met een vlotte babbel naait hij Nederland een oor aan.

Wat verwacht DENK van de premier? Dat u een premier bent voor alle Nederlanders. Dat u de verharding in de politiek bestrijdt in plaats van dat u zelf keiharde uitspraken doet.

Tot slot onze favoriet Minister Asscher. Wij van DENK vinden deze PvdA-Minister echt dé meest rechtse minister van dit kabinet.

De Minister van Integratie blijkt de Minister van het Monitoren en Wantrouwen van Minderheden. De Minister van Werkgelegenheid is de Minister van Werkloosheid. Ruim 600.000 werklozen, Minister! Hoe kan de begroting op orde zijn als we ruim 600.000 werklozen hebben? De Minister van Sociale Zaken die voor de onderkant van de samenleving op zou moeten komen, blijkt de Minister van Onderzoek die eindeloos onderzoeken doet in plaats van in actie te komen. En dan komt hij eindelijk in actie en dan geeft hij een paar extra dagen vaderschapsverlof. Een fopspeen voor de vaders! Dat is typisch Asscher: mooie linkse praatjes op de PvdA congressen, keihard rechts rotbeleid in politiek Den Haag.

Asscher krijgt van ons geen cijfer, hij krijgt een bindend studieadvies. Deze man moet direct van school af. Misschien kan hij directeur worden van het onderzoeksbureau Motivaction.

Voorzitter, ik rond af.

Zoals ik in het begin al zei: het Kabinet is een soort uitgetelde smartphone. De accu is op en moet voortdurend aan de voeding. Wat ons betreft mag de telefoon worden ingeruild voor een nieuw model.

Dank u wel.

Bekijk hier de volledige bijdrage: [easy_youtube_gallery id=YFB-Qmz0UKE cols=1 ar=16_9 thumbnail=0]