Open brief aan de Minister-president, de heer Mark Rutte

Den Haag, 9 november 2015

Beste Minister-president,
Waarom heeft u wederom voor een mannelijke Staatssecretaris gekozen? Nederland is een multicultureel en divers land. Wij staan bekend als modern land dat op veel gebieden voorop loopt en zich op wereldniveau uitstekend presenteert. Maar waarom lopen wij dan zo achter wanneer we kijken naar de diversiteit van ons Kabinet. De regering zou een afspiegeling moeten zijn van het Nederlandse volk, maar hoe kunt u een Kabinet dat voornamelijk uit mannen bestaat een afspiegeling van de bevolking noemen? Hoe verwacht u dat alle inwoners van ons multiculturele land zich gehoord en gerepresenteerd voelen wanneer het Kabinet zo eenzijdig samengesteld is.

Bij het zoeken naar een opvolger van Sharon Dijksma als nieuwe Staatssecretaris van Economische Zaken had u de mogelijkheid om meer diversiteit in het Kabinet te brengen. Na het aftreden van Opstelten en Teeven heeft u al eerder de kans gehad meer divers te worden. Maar helaas. ‘Ons Kabinet’ blijft achter op als je kijkt naar de inbreng van vrouwen en etnische minderheden. Net als uw Canadese collega premier Justin Trudeau had u kunnen kiezen voor een Kabinet met een betere afspiegeling van de inwoners van uw land. Zo bestaat het nieuwe Canadese Kabinet onder andere voor 50% uit vrouwen, een Inuk (Eskimo), een blinde, een rolstoeler, aboriginals en Sikhs. Helaas kiest u weer voor een man met dezelfde achtergrond als merendeel van het Kabinet.

Martijn van Dam, die Sharon Dijksma heeft vervangen als Staatssecretaris van Economische Zaken is geen deskundige op het gebied van Economische Zaken en heeft ook geen bestuurlijke ervaring. U geeft hiermee de boodschap af dat men door simpelweg de orders van de baas te volgen een plek in het Kabinet kan bemachtigen. Heeft u Van Dam zijn nieuwe functie alleen aangewezen zodat de coalitie in stand gehouden kan worden? Had u niet beter kunnen kiezen voor iemand die wel voor diversiteit zorgt zodat er ook daadwerkelijk een afspiegeling van onze bevolking ontstaat? Wij, van DENK hebben u al vaker de vraag gesteld wanneer u gaat kiezen voor meer diversiteit en kwaliteit in het Kabinet? Wanneer kiest u voor meer evenwicht tussen zowel de man/vrouw-verhouding als de culturele en religieuze diversiteit?

Wij verzoeken u daarom dringend op staatsbezoek te gaan naar Canada, praat zelf met Premier Trudeau en leer wat een divers kabinet inhoudt. Laat Van Dam er stage lopen zodat hij de voordelen van een multicultureel Kabinet kan ervaren. Dit land verdient beter!

Met hoopvolle groet,

Tunahan Kuzu (Fractievoorzitter DENK Tweede Kamer)
Selçuk Öztürk (Voorzitter Vereniging Politieke Beweging DENK)