Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK!

Rotterdam – De boodschap van DENK landt in onze samenleving. Steeds meer mensen delen de overtuiging dat het van belang is om samen te leven op basis van wederzijdse acceptatie. Het geluid van rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en de bestrijding van de dubbele maat weerspiegelt de stem van vele ongehoorde burgers in ons land. DENK heeft in de afgelopen tijd dan ook steeds meer leden mogen verwelkomen uit alle groepen in onze samenleving. DENK verbindt en in de afgelopen maand kwamen er meer dan 1.000 leden bij. Het is met grote blijdschap en trots dat DENK de nieuwe en prominente aanwinst van de snelst groeiende politieke beweging van ons land verwelkomt: Sylvana Simons!

Drijfveren voor de politiek

De ambitie om iets blijvends bij te dragen aan onze samenleving heeft Sylvana Simons, die wij kennen van haar jarenlange maatschappelijke carrière als presentatrice bij onder andere de NPO, RTL4 en SBS6, columniste, ambassadrice van goede doelen en media-persoonlijkheid, van kinds af aan al gehad. Ondanks dat zij op vroege leeftijd al een drive had om tegen onrechtvaardigheid in te gaan, hield zij zich publiekelijk afzijdig in het maatschappelijke debat. Het kwam tot een omslagpunt, toen zij het veelbesproken moment in de DWDD-uitzending met Martin Šimek meemaakte en werd geconfronteerd met heftige reacties.

Simons: “Toen ik de term ‘zwartjes’ hoorde tijdens het gesprek over vluchtelingen, geloofde ik mijn oren niet. De vragen die ik daar vervolgens over stelde maakten een stortvloed aan reacties los. Sommige waren positief, maar veel reacties waren doordrenkt met intolerant en haatdragend gedachtegoed. Hierdoor rees bij mij het besef dat, hoewel ik altijd al een betrokken burger was, ik mij ook publiekelijk moest gaan uitspreken. Dát was het moment dat ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren. Ik zie het nu als mijn taak om mijn stem te laten horen in de arena waar ik écht iets blijvends kan bijdragen: de politiek”.

Waarom DENK?

Simons heeft DENK sinds de oprichting nauwgezet gevolgd. De verfrissende en vooral verbindende boodschap van DENK heeft haar ervan overtuigd dat DENK de enige beweging is die Nederland kan verbinden. Simons: “De politiek probeerde mij wijs te maken dat het verhaal van mensen die moslimhaat ondervinden, niet mijn verhaal is. De politiek probeert Nederlanders die geen afro-Caribische of afro-Surinaamse afkomst hebben wijs te maken, dat het verhaal van racisme en de karikatuur Zwarte Piet, niet hun verhaal is. DENK laat zien dat het onrecht dat minderheden, maar ook vrouwen, in Nederland ondervinden het verhaal is van ons allemaal. Want alleen als wij solidair zijn met elkaar, kan een samenleving op basis van wederzijdse acceptatie tot werkelijkheid worden.

 Wat wordt haar rol?

Sylvana Simons heeft zich met vele  thema’s actief beziggehouden in haar maatschappelijke carrière, waaronder haar ambassadeurschap van het Emma Kinderziekenhuis en haar rol als co-founder van Respect.nl. Als prominent lid van DENK zal zij in de politieke arena inbreng gaan leveren op het gebied van media en cultuur, emancipatie, zorg en onderwijs.