U bent een terreurmagneet, meneer Wilders!

Alliantie tegen terreur noodzakelijk
Met ontsteltenis en walging namen wij kennis van de vreselijke aanslagen in Parijs. De stad van liefde mag niet de stad van angst worden. Wij veroordelen deze terroristische aanslagen vanuit het diepste van ons hart. Ook wensen wij alle Parijzenaren en in het bijzonder de nabestaanden van de slachtoffers van deze walgelijke aanslagen veel sterkte in het verwerken van dit enorme verlies. Onze gedachten zijn bij hen.

In het debat dat volgde op de aanslagen in Parijs wees DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu tevens op de gevaren van personen zoals Wilders die door hun uitspraken terreur uitlokken. Tijdens het debat noemde Kuzu Wilders een ‘terreurmagneet’. De tekst van de speech kunt u hier lezen.

De speech

Voorzitter,

Vrijdagavond hadden wij onze eerste DENK ledendag. In een volle Oude Zaal. Met mensen van allerlei gezindten. Het was een bijeenkomst waar de energie van afspatte.

Na afloop zaten we als team euforisch bij elkaar. Toen kwam het nieuws naar buiten van de aanslagen in Parijs.

De euforie zakte als een plumpudding in elkaar. De euforie maakte plaats voor afschuw en walging.

Voorzitter,

Wij zijn in gedachten bij de slachtoffers.

Bij iedereen die iemand heeft verloren.

Op elke plek waar het geweld heeft toegeslagen.

In Parijs. In Beirut. In de Sinaï. In Ankara. In Baghdad.

Want het maakt niet uit op welk continent een onschuldig mensenleven door een gruweldaad wordt genomen door de bloeddorstige extremisten van Daesh. Elk mensenleven is evenveel waard.

Voorzitter, de gebeurtenissen stellen onze samenleving voor een enorme beproeving. Kiezen wij als samenleving voor polarisatie, angst en haat. Of kiezen wij voor eenheid, lef en vrede. Wij zijn voor een alliantie voor vrede en voor een alliantie tegen terreur. Want dit raakt ons allemaal:

Wij gaan allemaal naar concerten, naar voetbalwedstrijden,  naar restaurants.

Gelukkig laat de samenleving haar kracht zien.

Op veel plekken in de samenleving werd op een waardige manier een minuut stilte gehouden.

Maandagavond stonden moslims en niet-moslims bij de Essalam moskee in Rotterdam. Ze stonden daar om hun woede en hun verdriet te uiten. Eendrachtig. Schouder aan schouder. In Amsterdam protesteerden en herdachten moslims en joden hand in hand deze gruweldaden.

Maar waar de samenleving haar eendracht toont, wordt in dit huis – jammer genoeg – verdeeldheid gezaaid. Wilders speelt over de rug van deze aanslagen groepen tegen elkaar uit. En Wilders maakt zelf ons land onveilig. Wilders is mede-oorzaak van het probleem.

Dit zeg ik niet alleen, dit zegt ook de burgemeester van Den Haag. Dit zegt ook de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid [Dick Schoof] in het dreigingsbeeld van afgelopen juni. Door het optreden van Wilders in het buitenland staan we scherp op het netvlies van terroristen.

U bent een terrorismemagneet, meneer Wilders!

Maar als ik denk aan de mensen die bij de Essalam moskee stonden, wordt uw verhaal zwakker en zwakker. De samenleving trapt niet meer in uw spelletjes.

Daarom zeggen wij tegen u: stop ermee.

Genoeg is genoeg!

* Noot van de redactie: het gesproken woord geldt