Gladys Albitrouw, een Nederlandse vrouw met Surinaamse roots (Aukaans/Arowak). Afgestudeerd aan de HES Amsterdam (HBO Economisch Recht) en aan de Erasmus te Rotterdam (Sociologie).

Mevrouw Albitrouw werkte bij de gemeente Rotterdam in verschillende beleidsfuncties. Ook heeft zij bij Defensie in Den Haag gewerkt als onderzoeksassistente. Zij is altijd geïnteresseerd geweest in de maatschappij en politiek.

Door de jaren heen is haar de verharding in Nederland opgevallen. Door eigen ervaringen en ervaringen van mensen in haar (directe) omgeving:

  • Haar vader was slachtoffer van racistisch geweld. Dit was heel tekenend en raakte haar erg.
  • Een donkere kennis speelde bij een voetbalclub. In december was ze getuigen toen de supporters
    van de club riepen dat haar donkere kennis binnenkort de boot terug moest pakken naar Spanje. Dit
    bleef haar toch bij.
  • Toen de Zwartepieten discussie steeds feller werd besefte ze dat de verharding nog veel meer toenam.

 

Toen zij haar mening daarover gaf werd haar geadviseerd om het land te verlaten. Al deze momenten zetten mevrouw Albitrouw aan het denken. Ze wilde vechten voor gelijkwaardigheid, het kan niet zo zijn dat Nederlanders zo met elkaar omgaan. De verharding en de verrechtsing dient aangepakt te worden.

Toen de heren Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PVDA stapte en aankondigde een eigen partij te starten, stuurde mevrouw Albitrouw een open sollicitatiebrief. Samen met de heer Kuzu en de heer Öztürk heeft mevrouw Albitrouw de politieke beweging DENK opgericht (mei 2015).

Mevrouw Albitrouw was ambtelijk secretaris van de beweging DENK en stond op de Kandidatenlijst (op nummer 4) voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.

Mevrouw Albitrouw heeft actief gewerkt om het AOW gat voor Surinaamse Nederlanders aan de kaak te stellen. Dit is één van de punten die terug is te vinden in het Verkiezingsprogramma van DENK. Zij is ook oprichters van de vrouwen beweging van DENK, DURF.

Een quote van haar is: “Wij zijn met ze alle veel minder ver in ons land dan we denken. De hele samenleving heeft eigenlijk een dekolonisatie van de geest nodig. Dat is hoe we tegen verschillende
dingen aankijken, maar ook hoe we de gelijkwaardigheid tot stand gaan brengen. We denken tegenwoordig nog veel te veel in groepen, wit tegen zwart. Dat heeft consequenties”.

Wie is Gladys Albitrouw?
– Niet op haar mondje gevallen
– Staat haar mannetje in deze keiharde wereld
– Power Woman
– Eigenzinnig
– Heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel
– Oog voor detail
– Harde werker
– Inspirerend
– Kan zich goed inleven in anderen
– Gezelligheidsmens, een mensen mens
– Begaan
– Is zeer maatschappelijk bewust
– Vrouw met humor
– Energiek
– Een dag niet gelachen is geen dag met mevrouw Albitrouw geleefd.

Gladys Albitrouw is een frisse wind voor Den haag én de Nederlands politiek.