Selçuk Öztürk

De kunst van het samenleven
Rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkwaardigheid zijn de dingen waar ik naar streef. DENK staat voor een samenleving waarin niemand in een hoekje wordt geduwd. Wij willen iedereen de kans geven om te zijn wie hij wil zijn en kan zijn, natuurlijk zonder anderen te schaden. Daarom willen wij racisme gaan aanpakken en gaan wij ons verzetten tegen de toenemende bedreiging van de vrijheid van godsdienst.

Herleven van de waarden van Nederland
Mijn vader die zich in 1965 in Nederland vestigde, kon vroeger, als hij op vakantie was in Turkije, urenlang trots vertellen over hoe mooi, hoe verdraagzaam Nederland was. Nú maakt hij zich over zijn land grote zorgen. Daarom strijd ik ervoor om de waarden van het Nederland van toen te laten herleven. Angstzaaiers zijn voor mij het grote kwaad in onze huidige samenleving. Geert Wilders is hiervan de trekker, maar er zijn ook anderen die hieraan meedoen. Die laatste groep vind ik soms erger dan Wilders zelf. De PVV zit in Nederland niet aan de knoppen; dat zijn VVD, PvdA en CDA. Die hebben de achterliggende jaren grote delen van Wilders’ agenda, die hij in 2004 lanceerde, uitgevoerd. Het punt is: politici die vanuit angst regeren, nemen gemakkelijk foute besluiten. Daarom vind ik angstzaaien hét grote kwaad in de politiek.

De stem van de ongehoorden
Ik zag de afgelopen tien jaar vooral verharding, verrechtsing en verruwing. Dat doet mij pijn. Steeds meer mensen voelen zich een vreemde in hun eigen land. Toch blijf ik optimistisch. De meerderheid van het Nederlandse volk is tolerant. Aan de ongehoorden in de samenleving wil DENK een stem geven. Daar gáán we voor.