DENK: Sta op tegen moslimhaat

Persbericht DENK 28 februari 2023:

DENK lanceert protestspot en actieplan tegen moslimhaat

Vandaag lanceert DENK een protestspot tegen moslimhaat. Getoond wordt hoe twee daders, aangespoord door de haatdragende uitingen van Geert Wilders, een moslima met een hoofddoek lastigvallen en belagen. Hiermee wil DENK aandacht vragen voor het grote probleem van moslimhaat. Deze maand nog is iemand door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor mishandeling en belediging van een moslima, waarbij de dader de hoofddoek van de vrouw aftrok en stelde dat het slachtoffer moest ‘oprotten’ naar haar ‘eigen land’. Ook toonde onderzoek onlangs aan dat moslima’s met een hoofddoek drie keer vaker worden afgewezen bij een sollicitatie.

Farid Azarkan: “We zien dat moslima’s met een hoofddoek worden lastiggevallen op straat en discriminatie ervaren. Dit wordt één op één aangewakkerd door de haatdragende uitingen van Wilders, die zelfs in het parlement collega’s met een hoofddoek beledigt en uitscheldt. Hiermee normaliseert Wilders een klimaat van haat tegen vrouwen met een hoofddoek. Het is stuitend dat deze haat in ons parlement wordt geuit. Hier moeten we als samenleving iets tegen doen.”

Niet alleen vrouwen met een hoofddoek lopen tegen het probleem van moslimhaat aan. Zo zijn onlangs bij moskee Nour in Gouda meerdere ruiten ingegooid. Ook waren er verschillende haatacties in het land waarbij een Koran werd verscheurd en vertrapt, en de Koran en moslims werden vergeleken met Mein Kampf en nazi’s. DENK komt daarom met een actieplan:

  1. Het verscheuren van de Koran en andere heilige boeken wordt geschaard onder haatzaaien en daarmee verboden.
  2. De overheid moet loksollicitaties uitvoeren, waarbij werkgevers die dames met een hoofddoek discrimineren worden gestraft en uitgesloten van overheidsopdrachten.
  3. De politie gaat lokagenten inzetten, om daders die dames met een hoofddoek lastigvallen op te sporen en vast te zetten.
  4. De hoofddoek wordt genormaliseerd. Per direct moeten politieagenten en BOA’s een hoofddoek kunnen dragen.
  5. Er komt een Nationaal Coördinator Moslimdiscriminatie die een Nationaal plan tegen Moslimhaat opstelt.
  6. Moskeeën krijgen budget voor beveiliging.
  7. De overheid wordt doorgelicht op moslimdiscriminatie. Zwarte lijsten, spionagepraktijken, kliklijnen en het discriminerende niqaabverbod worden afgeschaft.